maandag 2 maart 2015

Wat doe je dan zo de hele dag?

Mensen kunnen zich er soms niks bij voorstellen, "dat je dan dus de hele dag thuis zit". "Ik zou me dan zo vervelen!". En wat al niet meer krijg je soms te horen, van mensen die mij niet goed kennen, net kennen, of de hele ziekte CF niet echt snappen. Mede doordat ik er niet uitzie alsof ik ziek ben.
Ik heb overigens wel gewerkt, een jaar of 12 zelfs, ja, zo oud ben ik al. Eerst een paar jaar bij een apotheek in Santpoort-Noord. Eerste echte baan, veel geleerd en veel lol gehad, daarna naar een apotheek in Haarlem gegaan, 8 jaar gewerkt met echt veel plezier, lieve collega's. Uiteindelijk moest ik het afbouwen, werkte op het laatst nog drie middagen in de week, zelfs dat werd teveel, en tijdens een opname besefte ik me dat het zo niet meer ging, al mijn energie ging eigenlijk naar het werk, hoe leuk ik het ook vond, en daarbij ging mijn gezondheid gewoon te snel achteruit. Mijn sociale leven bestond toen niet echt meer. Dus, de hele molen van het UWV in gegaan, heel gedoe, veel stress, maar toen werd ik helemaal afgekeurd (klote woord is dat toch).
Ik ben echt blij dat ik wel gewoon gewerkt hebt. Als een "normaal" persoon. Er zijn namelijk genoeg mede CFers die al veel eerder te ziek werden om überhaupt te kunnen gaan werken. Dus ik heb daar echt wel geluk mee.
Soms mis ik de apotheek ook echt wel (ik was dus apothekersassistente, geen apotheker helaas, haha, dan had ik nu een flinke uitkering gehad!). Ik ben er nog regelmatig om al mijn medicijnzooi op te halen, en vaak schrijf ik dan nog mijn eigen receptje aan en dan voelt het soms heel even alsof ik weer gewoon aan het werk ben. Overigens doe ik dit steeds minder zelf omdat er steeds meer nieuwe medewerkers zijn die mij niet kennen, en dan staat het best raar dat ik zo langs de balie loop en mijn eigen gang ga,"Ja ik heb hier gewerkt, niks aan de hand hoor!"


Uit de oude doos! Aan het werk ;-)

Toen ik net gestopt was met werken, voelde ik me heel schuldig om iets leuks te doen tijdens "werktijd". Alsof je dan aan het spijbelen was. Gelukkig heb ik dat nu niet meer en leef gewoon mijn leven. En ja, wat doe ik dan dus de hele dag?! Gek genoeg verveel ik me nooit. Sowieso slaap ik graag en lang, ik dacht dat dat een CF dingetje was maar er zijn jammergenoeg ook CFers die wel vroeg opstaan ondanks dat ze niet werken. Dus, uurtje of 10 probeer (!!) ik op te staan, en dan begint er een uitgebreid en traag ochtend ritueel. Poging tot ontbijten (overslaan geen optie). Pillen slikken, medicijnen inhaleren, poging tot slijm ophoesten. Sinds drie maanden is Chara, the doggie, ook deel van het ritueel en doe ik dus regelmatig een kleine ochtend wandeling. 
Eigenlijk als mijn ochtend ritueel klaar is, moet ik alweer lunchen, dit klinkt echt zo kneuzig maar dat is dan echt een ding. En als ik te laat ontbijt schiet de lunch er soms bij in, en dat wil ik dus eigenlijk niet want dan gaan er zo 800 calorieën verloren.
Moge het duidelijk zijn, in "de ochtend" spreek ik dus zelden iets af.
In de middag (na twee uur) ben ik dan een beetje tot leven gekomen en dan doe ik wat gezelligs (al dan niet sociaal :P ) of ik rommel wat in huis, zodat het niet een al te grote bende wordt. Tegenwoordig maak ik vaak een lekkere wandeling met Chara, conditie technisch gezien heel nuttig! Er waren ook nog wel eens doordeweekse kroeg avonden maar dat is inmiddels weer geminderd. Misschien kwam dat vooral doordat ik toen vrijgezel was en na een lange relatie even een "wilde" periode nodig had. Details volgen niet ;-)

Nu is bank-hangen al dan niet met Remco en Chara eigenlijk ultiem geluk. Overigens in het weekend ga ik nog wel graag een biertje doen in de kroeg, al had ik daar de laatste tijd wat minder energie voor, ik weet zeker dat dat weer komt zodra de lente zich echt aandient! De winter, de kou/regen/wind is gewoon niet mijn ding.
In de middag en avond zijn er trouwens ook nog wat medicijn-inhaleer-momenten. Gepaard met wederom poging tot slijm ophoesten, door middel van huffen en puffen. Slijm eruit krijgen is een erg belangrijk dingetje. Het klinkt ranzig en dat is het ook, doe het zelden waar iemand bij is want dat kan ik gewoon niet. Bij Remco kan ik het wel. Maar of hij daar nou zo blij mee is ;-)

Verder sport ik twee keer in de week. Bij de fysio. Naja, daar heb ik al een blog over gemaakt dus geen verdere info nodig. De dagen dat ik fysio kan ik weinig anders meer. Hoera voor mijn nieuwe verslaving, Greys Anatomy.

Overigens vroeg een oude kennis zich laatst af hoe het dan kon dat ik wel naar de fysio fietste maar niet kon werken. Wat een vergelijking. Dan ben ik echt flabbergasted. Dat fietsen is hooguit 20 minuten, het is intensief maar meteen een goeie training.

Dus dat.5 opmerkingen:

 1. Eindelijk een blogje van jou.... en hee wtf in een ver en lang verleden( 12 jr ofzo) stond ik nog een hele dag in de winkel kleding verkopen off eeh 400 binnen gekomen broeken wegprijzen... toen ik eindelijk de knop omhad.. benoemde ik het als rentenieren.. afgekeurd zijn is zo n word stil momentje en oeps ja sorry ik ben zo n kom vroeg uit mn bed cfer.. maar ga dan ook standaard een siësta houden om überhaupt de avond nog te halen..... maja ik ben natuurlijk ook geen vergelijk met mn muggelucht! Kuzz leuk blogje... morgen weer een? durf te vragen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha thx Jootje :) ja ik noem het eigenlijk soms eigenlijk ook een vervroegd pensioen!
   Ik vind jouw vroeg opstaan erg knap! En uhm, ja, ik volg mijn inspiratie.. Soms wil ik wel maar ben ik toch bang teveel prive eruit te gooien en hou ik me weer in..

   Verwijderen
 2. Hahah dat doe je goed je inspiratie volgen... je deelt wat je wilt delen he..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik maf vrolijk met je mee hoor. De ochtend bestaat voor mij eigenlijk niet. Behalve op sportdagen. Tsss die oude kennis dacht zeker dat je fietskoerier van de apotheek was.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen