donderdag 26 mei 2016

Orkambi gekteMet deze titel ("Orkambi gekte") mailde ik laatst mijn longverpleegkundige, om te vragen of ik niet alsnog in aanmerking voor Orkambi kom, na mijn lever onderzoeken die heel positief bleken. Er is druk overleg geweest en begin deze week hoorde ik al dat de longarts akkoord gaat, alleen moest de aanvraag nog even ingediend worden bij de fabrikant, om in aanmerking te komen voor het compassionate-use-programma (waarbij de fabrikant het medicijn aan de patiƫnt verstrekt, uit compassie, zeg maar). En anders zou het wachten zijn op wanneer het gewoon vergoed wordt via de verzekering. Maar dat kan lang wachten worden! Want deze week werd bekend dat het Zorginstituut Nederland, een negatief advies geeft over de opname van Orkambi in het verzekerde zorgpakket. Het middel is wel effectief, maar de kosten zijn te hoog. WAT!? Ontzettende teleurstelling dus.
Of all people, maakt Geert Wilders/PVV zich hard voor "ons". Ik las het volgende:

"500 kinderen met Cystic Fibrosis dreigen hun medicijnen niet vergoed te krijgen, omdat het te duur is. Het Zorginstituut Nederland adviseert de minister om het middel Orkambi niet te vergoeden (*).
Tweede Kamerlid Reinette Klever: “Het is vreselijk als deze kwetsbare kinderen een effectief middel om financiĆ«le redenen onthouden wordt. De minister kan deze kinderen toch niet letterlijk laten stikken?”
De PVV roept de minister op om dit middel toe te laten tot het basispakket, en zal dit binnenkort in het debat hierover aan de orde stellen."

Beetje jammer alleen dat ze zich niet goed ingelezen lijken te hebben, en het idee hebben dat taaislijmziekte alleen kinderen betreft. Laten we in ieder geval hopen dat er meer partijen volgen en er genoeg aandacht aan besteedt wordt.


Maargoed, longfunctie-dag!Ik ben er klaar voor! Denk ik.


Eerst nog even met het monster naar buiten.


O ja. Om in aanmerking te komen voor het compassionate-use-programma moet je een longfunctie hebben van 40% of minder, en laat ik daar nou gezellig rondom hangen, erboven, eronder, erboven. Vandaag moest ik weer langs voor oa een longfunctie en die zou in feite dus niet te goed moeten zijn, hoe raar is dat? Wat een dilemma, moest ik dan minder mijn best doen? Zou met 1% teveel deze kans aan mij voorbij gaan? Ik besloot gewoon fucking mijn best te doen met blazen, omdat een goeie longfunctie mij nog altijd blijer zou maken dan een "slechte" longfunctie, ook al zou mij dat eerder toegang tot dit medicijn kunnen verschaffen. Bovendien wil ik altijd veel te graag weten wat de cijfers te vertellen hebben. Eerste poging 37%, gevolgd door twee keer 38%, waarna een laatste keer ik er 39% uit kreeg. En ik zweer je, ik heb echt mijn best gedaan! Dus een dubbel gevoel hierover, omdat ik in een verder goede flow zit (oke, dit wisselt per week, maar toch).

Eenmaal bij de longarts binnen, bleek de aanvraag voor Orkambi al goedgekeurd en is het zeer kostbare pakketje al onderweg zelfs, als het een beetje mee zit kan ik het volgende week al ophalen, nadat ik nog even een CT-scan voor mijn longen laat maken, om een soort voor en "na/tijdens" beeld te kunnen krijgen.

Ik voel me een bevoorrecht mens, dat ik deze kans krijg. Het eerste echte CF geneesmiddel, wat tot eventueel verbetering in longfunctie kan zorgen, maar vooral kan zorgen dat ik meer energie krijg, aankom in gewicht enzovoort, omdat ik dan geen taai slijm meer produceer. Dus minder tot niet meer hoesten, geen ranzige ochtendhoestbuien meer tot overgeven aan toe, nou ja, noem maar op. Verbetering van levens kwaliteit, ofzo! Natuurlijk is het niet zeker dat het voor mij zo goed gaat werken. Bij de ene doet het meer dan bij de ander. Dus ik verwacht niet teveel. Maar deze kans is geweldig, ik heb een soort raar schuldgevoel tegenover mijn mede cfers die nog moeten wachten of die deze kans nooit gekregen hebben, dat klinkt echt weer mutserig, maar ik denk daar steeds over na. Waarom ik wel, en een ander niet? Dit laat ik maar weer even bezinken.


Eenmaal thuis bof ik alweer enorm met mijn lieve knuffel, een kopje koffie en heerlijk weer!

2 opmerkingen:

 1. Wat heerlijk zeg dat je mag beginnen met Orkambi! Hopelijk heeft het een hele positieve werking bij jou met meer energie en minder gehoest.

  Hou je ons op de hoogte? :)

  XoXo

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat fijn dat je met de Orkambi mag beginnen. Natuurlijk is het helaas niet voor elke Cf'ers weggelegd, maar dat was oud worden ook niet voor ieder (zie de statistieken tegenwoordig).
  Succes en tot Cfbeachdance!

  BeantwoordenVerwijderen